Fantasysport – ett nytt spelsätt

sport_145471609Vi svenskar är knappast främlingar när det kommer till att spela på sport; vi har haft spel som stryktipset ändå sedan 1934. Men något som först nu börjat dyka upp i någon riktig utsträckning i Sverige är fantasysporter och spelen runtikring dessa.

Vad är det?

Fantasysport är ett koncept som kommer från USA, och har faktiskt funnits där i många årtionden. Det är ett system för att sätta ihop egna lag med professionella spelare som är aktiva just nu. När dessa spelare spelar matcher och till exempel gör mål, får man poäng för detta om man har denna spelare med på sitt eget lag. Hur mycket poäng man tjänar ihop under en given period kommer då påverka hur mycket pengar man vinner.

Inom vilka sporter finns det?

Fantasyligor kan hittas inom en rad olika sporter, och det är nog ingen som blir förvånad av att höra att fotboll är en av de mest populära. Hockey växer även stadigt och många spelare gillar specifikt att spela fatansyhockey med NHL-spelare. Går man sedan över till mer amerikanska sporter är baseball och amerikansk fotboll otroligt stora fantasysporter, men intresset för dessa är naturligtvis betydligt lägre här i Sverige.

Hur går det till?

För att spela till exempel fantasyfotboll kommer man att behöva välja ut ett antal spelare man vill ha på sitt lag. Varje spelare har ett viss värde och man får en begränsad summa att spendera på spelare. Tar man in en väldigt högt rankad spelare kommer man därför mest troligt behöva köpa ett antal spelare med betydligt lägre ranking för att sätt ihop ett lag. Och man måste oftast skapa ett riktigt lag med anfallare, mittfältare, försvarare och en målvakt för att laget ska vara giltigt. Det spelar för övrigt ingen roll att man väljer spelare från olika lag, det är faktiskt lite vad som är poängen med fantasyfotboll.